Maak in 5 stappen een einde aan jouw slaapproblemen | DIPSSS

Maak in 5 stappen een einde aan jouw slaapproblemen



Ongeveer 30 procent van de Belgen ouder dan 15 heeft slaapproblemen, blijkt uit een gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De kans is dus reëel dat ook jij kampt met slaapproblemen. Met deze 5 stappen kan je je slaapproblemen aanpakken. 

1. Zorg voor routine 

De meeste slaapproblemen ontstaan al bij het inslapen. Veel Belgen kunnen de slaap moeilijk vatten, en kunnen met andere woorden niet in slaap geraken. Routines bieden hier soelaas, het menselijke lichaam houdt namelijk van routine.

Probeer elke avond volgens een vast plan te laten verlopen, bijvoorbeeld door telkens een uur voor het slapengaan een tas kamillethee te drinken of een dagboek bij te houden als “aanzet” voor het slapengaan. Je lichaam zal een dergelijk patroon al snel herkennen, waardoor je sneller in slaap kunt vallen.

2. Verduister de ruimte 

Word jij 's ochtends wakker door de zonsopgang? Sommige mensen zijn gevoeliger aan daglicht dan anderen, maar een goed verduisterende slaapkamer kan iedereen helpen om beter te slapen.

Once you go black... 

Hoewel we het misschien bewust niet altijd beseffen, kan licht (hoe miniem ook) ons lichaam het gevoel geven dat het tijd is om wakker te worden. Houdt je kamer dus zo donker mogelijk, bijvoorbeeld met betere gordijnen, of door een slaapmasker te dragen. 

3. Vermijd blauw licht

Smartphones, tablets, laptops, … We kunnen deze toestellen niet meer wegdenken uit ons leven. Echter stralen deze toestellen blauw licht uit, wat de aanmaak van melatonine verstoort. Hierdoor kan je moeilijker in slaap geraken. Leg je smartphone, tablet of laptop minstens 30 minuten voor het slapengaan opzij. 

TIP: De meeste moderne smartphones en tablets hebben hier een ingebouwde functie voor, namelijk de nachtmodus. 

4. Koude slaapkamer verbetert de slaap

Ons lichaam beseft dat het tijd is om te gaan slapen wanneer onze lichaamstemperatuur begint te dalen. Je kunt dit proces versnellen door ervoor te zorgen dat de slaapkamer altijd iets kouder is dan bijvoorbeeld de woonkamer.

Wij raden aan om de temperatuur in de slaapkamer tussen 15.6°C en 19.4°C te houden voor een optimale slaap.

5. Zorg voor een goed bed

Zelfs wanneer je gemakkelijk in slaap kunt vallen, bepaalt de kwaliteit van je bed voor een groot deel ook de kwaliteit van je slaap. Wakker worden tijdens de nacht met rugpijn, opstaan met spier- en gewrichtspijnen, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat je veel minder goed en minder vast slaapt. Daarnaast zal je niet met het beste gevoel opstaan, maar met pijn of een ongemakkelijk gevoel. 

Heb jij last van deze of andere slaapproblemen?

Kom dan zeker eens langs bij het slaapadviescentrum Dipsss. We kijken dan voor u persoonlijk waar de pijnpunten liggen en hoe we deze het best kunnen aanpakken.

Voor meer informatie: bezoek onze website of maak een afspraak met een slaapspecialist bij Dipsss.

Ook interessant voor jou

Een comfortabele nachtrust?
Laat je adviseren door onze slaapspecialist.

GRATIS SLAAPANALYSE

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?