De invloed van een matras op slaapstoornissen | DIPSSS

De invloed van een matras op slaapstoornissen



Bij slaapstoornissen wordt er vaak gedacht aan psychische oorzaken, zoals stress of oververmoeidheid. Maar vaak ligt de oorzaak bij de matras: op een slecht aangepaste matras slaap je namelijk niet goed, wat slaapstoornissen kan veroorzaken. 

Van alle gebruiksvoorwerpen is er geen enkel zo frequent en intens benut als een matras. Gemiddeld slapen we één derde van een dag. Dat betekent dat we er bijzonder veel tijd op doorbrengen, per jaar zelfs zo’n 3000 uren. Daarom is een goede nachtrust uitermate belangrijk. Een goede matras biedt bovendien garantie op een heilzame en ontspannende nachtrust, waardoor allerlei herstelprocessen in het lichaam op gang worden gebracht. 

Slaapstoornissen worden vaak veroorzaakt door de matras

Meestal zijn we er ons niet van bewust dat onze slaapstoornissen vaak voortvloeien uit een versleten, een ongeschikte of een oncomfortabele matras. Ken jij ze ook, die vervelende toestanden die je slaap verstoren?

Je slaapt op een matras die volgens hardheid niet voldoet aan jouw profiel, dan sta je ’s morgens wellicht op met rug-, nek-, heup- of schouderklachten. Het zou ook kunnen dat je hierdoor last krijgt van 'slapende armen en benen' omdat spieren en bloedvaten afgekneld worden.

Welke matras is geschikt voor jou? 

Er zijn verschillende types van matrassen, maar uit welk type haal jij nu het meest? Een kern van pocketveren of een comfortmatras, een vulling van koud schuim, traag schuim, latex of polyether, wat goed is voor één iemand kan nefast zijn voor een ander. 

Voeten die in de lengte buiten de matras bengelen en onvoldoende bewegingsruimte in de breedte, maken slapen ongemakkelijk. Naast de kwaliteit van de matras is de juiste maat ook niet onbelangrijk. Soms moet je daarvoor afwijken van de standaardmaten.

Samen slapen: ook dan is een goede matras de basis

Naar elkaar toe rollen en gestoord worden door de bewegingen van de slaappartner is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Uiteraard is qua gezelligheid en geborgenheid het slapen op een tweepersoonsmatras fijner, maar als lichaamsbouw en belangrijke fysieke eigenschappen van de partners te verschillend zijn, gaat de voorkeur naar een duo matras waarbij ieder deel specifiek op hem of haar is afgestemd.

Kwaliteit als belangrijkste factor bij de aankoop van een nieuwe matras

Je wordt badend in het zweet of rillend van de kou wakker. Om te beknibbelen op de prijs, verwerken fabrikanten doorgaans minderwaardige en goedkope materialen in de afdeklaag, terwijl hoogwaardige producten en voldoende ventilatie ervoor kunnen zorgen dat de matras elk seizoen aangenaam en droog aanvoelt.

Wil jij een betere nachtrust? 

Als gebruiker ervaar jij misschien ook dagdagelijks de nadelen van een matras die niet (meer) beantwoordt aan jouw behoeften. Doe er alles aan om jouw broodnodige nachtrust te optimaliseren. De slaapspecialisten van Dipsss staan klaar om jou hiermee te helpen.

Dat doen we trouwens al meer dan 30 jaar tot grote voldoening van wie reeds op ons beroep deed.

Neem contact op met de slaapspecialisten van Dipsss

Ook interessant voor jou

Een comfortabele nachtrust?
Laat je adviseren door onze slaapspecialist.

GRATIS SLAAPANALYSE

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?