Wanneer is een matras aan vervanging toe? | DIPSSS

Wanneer is een matras aan vervanging toe?



Een pasklaar antwoord geven op een veel gestelde vraag als ‘wanneer is een matras aan vervanging toe’ is eerder complex. Dit hangt namelijk van meerdere factoren af. Bovendien komt slijtage niet van de ene dag op de andere. Het is een proces dat zich langzaam en geleidelijk aan voltrekt, waardoor opkomende fysieke klachten en slaapstoornissen vaak niet met een versleten matras worden geassocieerd. 

Wanneer is jouw matras aan vervanging toe? 

Op basis van gebruik en jaartallen

Meestal wordt er een jaartal geplakt op de levensduur, doch het gaat hier slechts om een indicatie. Zo zijn de materialen waaruit de matras is samengesteld in hoge mate bepalend voor de gebruiksduur. Kwaliteit betekent ook hier meer comfort en een langere gebruiksperiode. Pas als een matras het lichaam niet meer voldoende ondersteunt door verlies van veerkracht, is het tijd voor een nieuwe.

Wanneer de matras niet meer herstelt naar de oorspronkelijke vorm

Een ander duidelijk signaal is wanneer de matras zich niet meer herstelt naar zijn oorspronkelijke vorm. Vergis je niet: meermaals verwart men de vormaanpassing van de comfort laag die zich als een cocon rondom het lichaam sluit, met kuilvorming. Een excellente matras zal het lichaam optimaal blijven ondersteunen, terwijl je de voordelen van die transformatie letterlijk aan den lijve ondervindt. Een professionele slaapspecialist zal dit graag toelichten.

Wanneer de matras onfris wordt

Een vervanging dringt zich eveneens op als de matrastijk groezelig of onfris wordt. Vochtverlies door ademhaling en transpiratie tijdens het slapen, is volledig normaal. Dit vocht wordt vooral opgenomen door het beddengoed, toch komt het voor een deel in de matras terecht. Hoe goed deze ook ventileert, na verloop van tijd neemt het absorberend vermogen af. De gevolgen daarvan zijn kringen of vlekken op de tijk, onaangename geurtjes, bacteriƫn- tot zelfs schimmelvorming. Goed en regelmatig onderhoud kan de duurzaamheid uiteraard verlengen. Voor meer details en advies kan je zeker terecht bij een professioneel slaapspecialist.

Conclusie: de factoren die bepalend zijn voor de levensduur van je matras zijn: de samenstelling van de verwerkte materialen, de intensiteit van gebruik en de wijze van onderhoud. Bij elk type matras en elke situatie hoort een andere gebruiksaanwijzing.

Voorkom slaapproblemen en fysieke klachten: kies de juiste matras en laat je adviseren

Niemand kan je beter raad geven of je twijfels wegnemen dan een onafhankelijke slaapadviseur. Neem daarom gerust contact op voor vrijblijvende informatie met de slaapspecialisten van Dipsss.

Neem contact op met de slaapspecialisten van Dipsss

Ook interessant voor jou

Een comfortabele nachtrust?
Laat je adviseren door onze slaapspecialist.

GRATIS SLAAPANALYSE

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?